Cottage Living Exeter

Situated on the edge of the village of Exeter in the Southern Highlands this small acreage was developed to meet the client's vision for their "Tree Change" retirement.
Legislative controls for this area were very strict in respect to maintaining the village character and with this in mind the clients brief was to design a modest 3 bedroom contemporary residence based on the vernacular form of the rural cottage.
The design developed to maximise the occupant's connection to the garden and views beyond their boundaries and to ensure the living spaces were open to the north for winter sun.
The collaboration of ideas and concepts between the owner's vision and our design studio interpretation resulted in a melding of vernacular forms and materials. A building which sits comfortably within its site and having a cottage aesthetic of "Wedgewood Blue " horizontal weatherboards, cedar windows, corrugated roofing and extensive cottage gardens.