Bushfire Living Werai

Located in the Southern Highlands this proposed new rural dwelling has been designed to answer not only the client's brief , but relate to its immediate surroundings and site contraints.
The site of some 50 acres is located in a high risk bushfire area, the landscape exists as a series of large open grazing paddocks which border tall forested potions of the Morton National Park. The realm of design possibility was immediately reduced in terms of viable building solutions due to the bushfire controls applied in this area.
In consideration of such issues the design developed as a contemporary interpretation of more traditional rural forms, in terms of both form and material selection. The house is realised as two asymmetrical gable roofed pavilions connected by a central circulation and entry volume. Polished concrete floors extend beyond the building to create outdoor terraces, a combination of block and rendered walls create a non-combustible skin, double glazed aluminium windows and doors present the rolling views to the occupants and allow for the outside to come in.
ESD principles have been applied to this rural home including , thermal massing , solar orientation and infiltration, cross ventilation, solar / electric hydronic heating systems and photovoltaics , rainwater tanks and on site effluent .
The elements which make up this proposal show that any build can be responsive to both site and climate and still fulfil the client's goals. Due for Construction 2011 2012